Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

Πόσες ομάδες και γιατί φέρουν το «Ρεάλ»;


Γράφει ο Βόρις Καραγιάννης

Αν εμείς που δεν είμαστε Ισπανοί πούμε «Ρεάλ», το μυαλό μας αυτόματα πάει στην Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό προκύπτει από την φήμη της ομάδας της Μαδρίτης.
Αν όμως βρίσκεστε στην Ισπανία και πείτε «Ρεάλ» τότε το μυαλό όλων θα πάει στην Ρεάλ Σοσιεδάδ αφού είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία που πήρε το προσωνύμιο «Ρεάλ» δηλαδή «Βασιλική». Για την Ρεάλ Μαδρίτης πρέπει να πείτε «Μαδρίτη» (Madrid) ή να χρησιμοποιήσετε όλο το όνομά της... Ρεάλ Μαδρίτης. Πριν δούμε γιατί κάποιες ομάδες στην Ισπανία είναι «Ρεάλ» πάμε να δούμε πόσες και ποιες ομάδες είναι αυτές.


Συνολικά 23 ομάδες στην Ισπανία είναι «Ρεάλ» και μαζί με αυτό το προσωνύμιο πήραν στο έμβλημά τους την κορώνα του Βασιλιά. Οι ομάδες αυτές είναι:
1) Ρεάλ Αλκαλά
2) Ρεάλ Αβίλα
3) Ρεάλ Αβιλές
4) Ρεάλ Μπέτις
5) Ρεάλ Μπούργκος
6) Ρεάλ Θέλτα δε Βίγκο
7) Ρεάλ Ντεπορτίβο Λακορούνια
8) Ρεάλ Ντεπορτίβο Λακορούνια Β
9) Ρεάλ Εσπανιόλ
10) Ρεάλ Τορελαβέγλκα
11) Ρεάλ Χαέν
12) Ρεάλ Μαδρίτης
13) Ρεάλ Μαγιόρκα
14) Ρεάλ Μούρθια
15) Ρεάλ Οβιέδο
16) Ρεάλ Σανταντέρ
17) Ρεάλ Μαδρίτης Καστίγια (η δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης)
18) Ρεάλ Ουέλβα
19) Ρεάλ Σοσιεδάδ
20) Ρεάλ Σπόρτινγκ Χιχόν
21) Ρεάλ Ουνιόν
22) Ρεάλ Βαγιαδολίδ
23) Ρεάλ Σαραγόσα

Ο ποδοσφαιρόφιλος Βασιλιάς...Η επόμενη λογική ερώτηση που προκύπτει δεν μπορεί να είναι άλλη από το «γιατί αυτές οι ομάδες έγιναν Ρεάλ»; Δεν κρύβεται κάποια θεωρία συνωμοσίας, ούτε κάποια βασιλική εύνοια όπως πολλοί μπορεί να νομίζουν. Άλλωστε η ανάγνωση και μόνο των ονομάτων πιο πάνω, πείθει τον κάθε... άπιστο ότι οι συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων που φέρουν το «Ρεάλ» στο όνομά τους, είναι άγνωστες και χωρίς εγχώριες επιτυχίες.

Η ιστορία ξεκινά στις πρώτες δεκαετίες του 1900 όταν το ποδόσφαιρο άρχισε να... κυριεύει τον κόσμο. Ανάμεσα στους μεγάλους φαν του αθλήματος, τότε που ήταν λίγοι, ήταν και ο Βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσος ο 13ος. Η παρουσία του στο θρόνο (1886-1931) συνέπεσε με την ίδρυση των πρώτων ποδοσφαιρικών ομάδων. Οι ομάδες ζητούσαν από τον Βασιλιά –ας το πούμε έτσι- να τους δώσει την ευχή του στο ξεκίνημά τους, να γίνει επίτιμο μέλος τους και να μπορούν να φέρουν έτσι την κορώνα στο έμβλημά τους. Έτσι λοιπόν, 23 ομάδες έγιναν «Ρεάλ».


1920: Ο Βασιλιάς Αλφόνσος ο 13ος απαντά στην ομάδα της Μαδρίτης εγκρίνοντας το αίτημά της για να πάρει τον τίτλο "Ρεάλ".