Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Πάντα έλεγε «ναι» στις προκλήσεις!


Του Γιώργου Σέργη από το balleto.gr

Ο Ζινεντίν Ζιντάν έγινε, και επίσημα, ο «καπετάνιος» ενός από τα πιο μεγάλα «καράβια» που «πλέουν» στον «ωκεανό» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, της Ρεάλ Μαδρίτης!

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της «Βασίλισσας», Φλορεντίνο Πέρεθ, ανακοίνωσε την αποδέσμευση του Ράφα Μπενίτεθ (για τον οποίο υπήρχε εδώ και καιρό μπόλικη... γκρίνια από παίκτες, κόσμο και Τύπο!) και την αντικατάστασή του από τον Γάλλο παλαίμαχο θρύλο του συλλόγου και μέχρι πρότινος τεχνικού της β' ομάδας του.

«Είναι μια πολύ σημαντική, πολύ συναισθηματική μέρα για εμένα. Θα κάνω τα πάντα για να κερδίσουμε κάτι έως το τέλος της σεζόν. Θα δώσω και την καρδιά μου για το κλαμπ», δήλωσε ο «Ζιζού», με τον Πέρεθ να προσθέτει: «Ξέρει (σ.σ. ο Ζιντάν) καλύτερα από τον καθένα πώς είναι να οδηγείς την Ρεάλ Μαδρίτης. Γι' αυτόν τίποτα δεν είναι αδύνατο!».

Θα πετύχει, λοιπόν, ο Ζιντάν; Θα κρατήσει στιβαρά το «τιμόνι» του «πλοίου» για να το βγάλει από την (αγωνιστική) «θύελλα» στην οποία έχει πέσει (σ.σ. η Ρεάλ βρίσκεται στην 3η θέση στο πρωτάθλημα, 4 βαθμούς από την κορυφή, ενώ πραγματοποιεί σε γενικές γραμμές μέτριες εμφανίσεις φέτος); Πώς μπορούμε να ξέρουμε; Το μέλλον θα δείξει!

Αυτό στο οποίο θα θέλαμε εμείς να σταθούμε, επί του παρόντος, είναι το ότι, γι' άλλη μία φορά, ο Ζιντάν έγνεψε καταφατικά σε μία μεγάλη πρόκληση! Αυτό, άλλωστε, έκανε σε όλη του τη λαμπρή καριέρα αυτός ο άριστος, στη ζωή και στο γήπεδο, άνθρωπος!

Όταν ήλθε ο Φλορεντίνο Πέρεθ και του ζήτησε να αναλάβει τη Ρεάλ ο «Ζιζού» θα μπορούσε να του έχει πει: «Ρε πρόεδρε, ξέρεις, δεν έχω και τόσο μεγάλη εμπειρία στους πάγκους (σ.σ. σίγουρο αυτό), αυτό που μου ζητάς είναι κάτι μεγάλο, δεν απευθύνεσαι καλύτερα σε κανέναν άλλον πιο "ψημένο" από εμένα;».

Δεν το έκανε. Είπε «ναι» στην πρόκληση!

Όπως έλεγε «ναι» στις προκλήσεις του δύσκολου περιβάλλοντος όπου μεγάλωσε, στα προάστια της Μασσαλίας και στο οποίο διαμορφώθηκε ως χαρακτήρας, «σκληραίνοντας» από νωρίς...

Όπως έλεγε «ναι» στις, πολλές και μεγάλες, προκλήσεις που τού παρουσιάστηκαν σε όλη τη σταδιοδρομία του και στις σπουδαίες ομάδες που έπαιξε (Εθνική Γαλλίας, Κάννες, Μπορντό, Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης), καταφέρνοντας να μπει στο πάνθεον των μεγάλων του ποδοσφαίρου...

Όπως είπε «ναι» (ακόμα ακόμα) και στις θρασύδειλες εκείνες προκλήσεις του Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Μουντιάλ του 2006! Τι εννοούμε; Θα μπορούσε να έχει μείνει ψύχραιμος σαν ρομπότ - δεν έμεινε. Ολόρθος, ευθύς, πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς αναστολή διαμαρτυρόμενος κουτούλησε κατάστηθα τον Ιταλό και αποβλήθηκε, αλλά... ήταν ο εαυτός του! Υπέκυψε ασμένως στην ανθρώπινη αδυναμία («σ' αυτό που ανθρώπους μας ονομάζει») αποδεικνύοντας ότι, πράγματι, είναι πολύ μεγάλος!

Αυτός είναι ο Ζινεντίν Γιασίντ Ζιντάν! Ένας σπουδαίος του ποδοσφαίρου που, όπως τώρα, έτσι και στο παρελθόν δεν φοβήθηκε να ανεβεί σε ένα μεγάλο «καράβι»!