Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Φυσικά και πέρασε με σφαγή η UEFAlona


Του Άρη Ασβεστά από το sdna.gr

Το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι των λαθών, λένε. Για να μπει γκολ πρέπει να κάνει λάθος η άμυνα ή κακή εκτίμηση ο τερματοφύλακας. να άλλο κλισέ, λέει, ότι στο ποδόσφαιρο όλοι κάνουν λάθη. Ο ποδοσφαιριστής, ο προπονητής, άρα δικαιούται να κάνει και ο διαιτητής!

Τυγχάνει βέβαια, αυτή την άποψη να την υιοθετούν κυρίως οι ευνοημένοι.

Όμως οφείλουμε να δούμε το ζήτημα και υπό διαφορετικό πρίσμα και να καταλήξουμε στην εξής παραδοχή: Στην πραγματικότητα, ο διαιτητής ΔΕΝ δικαιούται να κάνει λάθη! Ο διαιτητής είναι ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ του αγώνα. Θα πει κάποιος ότι και οι δικαστές κάνουν λάθη. Σύμφωνοι, αλλά το θύμα του λάθους, δηλαδή ο καταδικασθείς, έχει το δικαίωμα στην έφεση, ώστε το λάθος να διορθωθεί. Και αν και οι εφέτες κάνουν λάθος, έχει και το δικαίωμα στην αναίρεση, ώστε η υπόθεσή του να γυρίσει στο εφετείο!

Στο ποδόσφαιρο, το θύμα μιας διαιτητικής σφαγής, πάει άκλαυτο…

Ο διαιτητής σφυρίζει βάσει κανονισμού. Πρέπει να πράξει σύμφωνα με αυτά που διδάχτηκε, διάβασε ή εξάσκησε, που είναι κοινά για όλους τους διαιτητές του κόσμου.

Ο διαιτητής δεν μπορεί να έχει την «δική του» άποψη. Υιοθετεί υποχρεωτικά την «άποψη» του κανονισμού. Δεν είναι κριτής ενόργανης γυμναστικής ή πυγμαχίας ή ιππασίας, που βάζεις μέσα και λίγο… άποψη και δεν μπορεί να σου πει κανείς τίποτα.

Συνεπώς, ένα πέναλτι ή είναι ή δεν είναι. Δεν υπάρχει «λίγο πέναλτι» ή «στο περίπου πέναλτι».

Ασφαλώς και μπορεί να κάνει λάθος ένας διαιτητής. Όμως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αλλοιώσει το αποτέλεσμα! Διότι η αλλοίωση αποτελέσματος δεν θίγει (σε όλα τα επίπεδα) μόνο την ομάδα που ηττάται. Θίγει τους φιλάθλους της ομάδας και επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία τους, προκαλώντας οργή λόγω του άδικου της ήττας. Θίγει ενδεχομένως δεκάδες χιλιάδες κόσμο που έπαιξαν το ματς στο στοίχημα και χάσανε τα λεφτά τους διότι ο διαιτητής «παρενέβη» στην διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Στην «ομορφιά του ποδοσφαίρου», δεν μπορεί ΠΟΤΕ να συμπεριληφθεί ο διαιτητής και τα σφυρίγματά του. «Ομορφιά του ποδοσφαίρου» είναι το θέαμα που προσφέρουν οι αθλητές, με τις ικανότητές τους, τις επινοήσεις τους, τα λάθη τους, την τύχη τους, την ατυχία τους.

Και ερχόμαστε στην φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θεωρητικά, ορίζονται να σφυρίξουν οι καλύτεροι των καλυτέρων.

Μια ομάδα για να προκριθεί πρέπει να πετύχει ένα θαύμα που όμοιό του δεν θα έχουμε ξαναδεί στην διοργάνωση: Πρέπει υποχρεωτικά να νικήσει με 4-0 για να πάει το ματς σε παράταση και πέναλτι, ή να νικήσει με 5-0, 6-1, 7-2 και πάει λέγοντας για να προκριθεί.
Η άλλη ομάδα, έχει κληρονομιά ένα 4-0 από τον πρώτο αγώνα και γνωρίζει καλά πως για να αποκλειστεί πρέπει να συμβούν αδιανόητα πράγματα, ακόμα και αν η απόδοσή της είναι κάκιστη!

Η πρώτη ομάδα πιάνει σούπερ απόδοση, αλλά δεν της φτάνει! Όσο σούπερ και να είσαι, αν ο αντίπαλος είναι στοιχειωδώς αξιόλογος, δύσκολα βάζεις 5 και 6 γκολ. Η δεύτερη ομάδα δεν παίζει τίποτα, αλλά όσο χάλια και να είσαι, σε αυτό το επίπεδο φαντάζει απίθανο να δεχτείς 5 ή 6 γκολ.

Και έρχεται ο αστάθμητος παράγοντας: Ο διαιτητής! Που δεν κάνει απλά ένα λάθος, ώστε να πεις… εντάξει ρε αδερφέ, έκανε και αυτός ένα λάθος!

Κάνει πολλά λάθη, λάθη-μισά γκολ, και ΟΛΑ υπέρ της μίας ομάδας: Εκείνης που πρέπει να πετύχει το θαύμα!

Το Μπαρτσελόνα-Παρί ήταν χωρίς αμφιβολία ένα έπος που θα μείνει στην ιστορία.

Όμως για να διαμορφωθεί ΟΡΙΑΚΟ σκορ πρόκρισης (6-1) και όχι ένα σκορ που θα μπορούσες να πεις ότι «χωράει» και ένα διαιτητικό λάθος (π.χ. 7-1, 8-1 κλπ), δόθηκαν στην Μπαρτσελόνα δύο ανύπαρκτα (χωρίς καμία αμφιβολία) πέναλτι και παράλληλα δεν δόθηκε πέναλτι μαρς (και αποβολή) υπέρ της Παρί.

Αν αυτό, δεν ονομάζεται διαιτητική σφαγή, πώς ορίζεται η διαιτητική σφαγή;

Αν αυτό, δεν αποτελεί τον ορισμό της αλλοίωσης αποτελέσματος (που μάλιστα δίνει πρόκριση και όχι απλά βαθμούς), τότε πώς ορίζεται η αλλοίωση αποτελέσματος;

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος του κόσμου και τα έργα της να είναι θαυμαστά. Μπορεί να είναι η καλύτερη ομάδα που είδαμε ποτέ και τα κατορθώματά της να συζητιούνται για δεκαετίες.

Ένα, όμως, είναι σίγουρο και πέραν πάσης αμφιβολίας: Στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ 2016-17, την έστειλε η διαιτησία!